ROOTS

ROOTSProiectul european ROOTS in desfășurare in localitatea Corbi

Training-ul Rediscovering our Origins Through Storytelling (ROOTS) finanțat prin Comisia Europeană și coordonat de Asociația Universitur se desfășoară în perioada 7- 15 septembrie 2013, in comuna Corbi, județul Argeș. Proiectul se încadrează în programul Tineret în Acțiune și are drept scop încurajarea tinerilor ca cetățeni activi, facilitând  incluziunea socială și abordarea unor subiecte sociale și culturale actuale din țările europene.

Proiectul reunește participanți din Ialia, Lituania, Ungaria și România care se implică sau își doresc să se implice în problemele comunităților din care provin și care vor să își dezvolte atât abilitățile profesionale, cât și pe cele personale. Se derulează într-un mediu tolerant și non-formal, dezvoltă gândirea creativă și încrederea de sine; se bazează pe schimbul liber de informații și opinii, pe jocuri și  metode educative non-formale: interpretarea unor roluri, brainstorming-uri, excursii, studii de caz.

Training-ul este împarțit în două secțiuni: cea de storytelling, adică arta de a spune povești și cea de incluziune socială. Ambele secțiuni ale workshopului se orientează către constientizarea și căutarea unor soluții pentru dificultăți cu care se confruntă statele europene, precum discrepanța dintre generații, pierderea valorilor culturale, migrația, excluderea socială, marginalizarea.

Metoda spunerii de povești nu reprezintă un concept nou, întrucât a fost folosită in culturile europene timp de milenii pentru a transmite pe cale orală valorile și moștenirea culturală a unei comunități către generațiile tinere. Storytelling-ul implică tehnici de exprimare verbală și non-verbală ce au drept rezultat construirea unui discurs puternic, care sa atragă atenția și să rămână in memoria auditoriului. Transmiterea poveștilor mai departe oferă, în același timp un context al comunicării, într-o societate în care diferențele între generații sunt tot mai mari, generând conflicte. Storytelling-ul are astfel potențialul de a influența dinamica unei societăți.

ROOTS este un proiect în care se întalnesc povești; cele ale participanților, ale comunităților lor de proveninență, cele ale comunității Corbi. Stabilește conexiuni și șterge bariere dintre culturi și generații diferite. Scopul proiectului a fost stabilit în conformitate cu Anul pentru îmbătrânire activă și solidaritate între generații în Europa.

Asociațiile pertenere Universitur sunt: National institute for social integration din Lituania, Útilapu Hálózat din Ungaria și Lunaria din Italia.

Proiectul va implica si membri ai comuniății locale atât prin excursii tematice, cât și in cadrul evenimentului final.

Leave a Reply